
Een winnend team bouwen; wie wil dat nu niet? Maar wat betekent het nu écht, en wat maakt een team succesvol? Was er maar een eenduidig antwoord op die vragen, een stappenplannetje om te volgen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Wel zijn er een drietal onderwerpen die hier zonder twijfel aan bijdragen: vitaliteit, vergaderdiscipline en werkdruk.
Vitaliteit is de basis, want als een medewerker niet lekker in zijn vel zit dan heeft dat effect op alle aspecten van zijn leven. Keer op keer blijkt uit onderzoek dat door goed voor jezelf te zorgen, je minder vaak ziek wordt, meer energie hebt, positiever en zelfs gelukkiger bent. Dat willen we toch allemaal? Belangrijke factoren die bepalen hoe vitaal je bent, oftewel hoe lekker je in je vel zit, zijn bewegen, voeding, slapen en ontspannen. Het betekent niet dat je een topsporter regime moet volgen, maar je moet er wel wat voor doen. Ook ik lag gisterochtend in bed te denken ‘zal ik mijn rondje gaan hardlopen?’. En ondanks het tegenvallende weer ben ik blij dat ik het gedaan heb. Ik blijf het herhalen: de hele dag achter je laptop is niet oké. Wij Nederlanders zijn kampioen zitten, ook binnen onze organisatie, we zitten gemiddeld maar liefst 9 uur per dag. Dat is echt heel ongezond! Dus stimuleer je medewerkers, en misschien ook wel jezelf, om in beweging te komen en maak een wandelingetje tussen meetings door, doe wat rek- en strekoefeningen, of dans op je lievelingsmuziek.
Als ik dan kijk naar de ontwikkelingen van de manier waarop we werken, dan zie je dat we steeds meer naar een meer flexibele invulling van de werkuren gaan dan hoe het vroeger was. Niet meer iedereen van 9 tot 5 tegelijk op kantoor, maar het werk zo organiseren dat een ieder het beste uit zichzelf kan halen. Immers is niet iedereen op hetzelfde moment productief. En straks bij de terugkeer naar kantoor kan die reistijd wel beter besteed worden dan in de file staan. Voor de een werkt het beter om de dag te starten met sporten en het denkwerk te verrichten als de kinderen op bed liggen. Een ander start juist weer liever vroeg in de ochtend de laptop op. Geef je medewerkers deze ruimte en vrijheid om de eigen uren in te delen. Zolang hier heldere afspraken over gemaakt worden, er transparant gecommuniceerd wordt en het klantbelang hierin wordt meegenomen, zie ik heel veel mogelijkheden voor de toekomst van werk.
Maar hoe moet dat dan met het plannen van vergaderingen hoor ik je denken. Het kan geen kwaad om eens kritisch naar onze agenda’s te kijken of al die vergaderingen noodzakelijk zijn. Moet je echt overal bij aanwezig zijn of vertrouw je dat een collega een goed besluit kan nemen? Het zou me niet verbazen als sommige vergaderingen niet voor alle deelnemers of minder vaak nodig zijn, of op zijn minst korter kunnen. Zelf experimenteer ik ook al een tijd met een vergaderloze vrijdag, want mijn werk is echt meer dan alleen maar vergaderen. Daarom is het belangrijk om ook tijd te reserveren om dat werk te kunnen doen. En zorg dat een vergadering altijd een doel en agenda heeft. Je zult zien dat hierdoor meer ruimte in agenda’s ontstaat.
Het is misschien even wennen om de dingen anders te doen dan we gewend zijn, maar als dit jaar ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat we een stuk veerkrachtiger zijn dan we dachten.
Ben je geïnteresseerd in meer onderwerpen over de rol van HR. Bekijk dan onze kennisbank vol met artikelen, whitepapers en reports.