
Hoe je jouw medewerkers met financiële zorgen kunt helpen
Uit een recent onderzoek van ons is gebleken dat 15% van de medewerkers zijn vakantiegeld gebruikt om schulden af te lossen. Veel mensen zijn tijdens de corona crisis in financiële problemen geraakt. Financiële zorgen zijn een bron van stress. Om hierover met een medewerker in gesprek te gaan is vaak niet eenvoudig. Mensen met schulden praten niet graag over hun problemen. Voor hen is het een taboe. Toch kan een gesprek vanuit HR de eerste stap naar een oplossing zijn. Maar hoe pak je dat aan?
Uit onderzoek blijkt dat stress door zorgen om geldzaken groeit. De Nederlandsche Bank voorziet in haar halfjaarlijkse raming een diepe economische crisis als gevolg van de Covid-19 pandemie. Onzekerheid of zorgen over financiën hebben een negatieve impact op de mentale gezondheid, zoals concentratie verlies, het ervaren van stress, een verminderde productiviteit en zelfs verzuim.
Het vroegtijdig herkennen van financiële problemen bij medewerkers kan veel ellende voorkomen. Eén van de meest voorkomende signalen is loonbeslag. Hierdoor raak je als werkgever direct betrokken bij de schuldenproblematiek. De financiële problemen zijn dan vaak al redelijk vergevorderd. Maar er zijn meer signalen waar je alert op kunt zijn, zodat je eerder actie kunt ondernemen:
Door middel van voorlichting, training of het aanbieden van tools kun je financiële problemen bij medewerkers mogelijk voorkomen. Maar ook het onderwerp uit de taboesfeer halen en intern bespreekbaar maken, is van groot belang. Als een medewerker al schulden heeft, kun je hem ondersteunen. Maak allereerst het probleem één-op-één bespreekbaar en wijs hem dan op manieren om er iets aan te doen. Het geven van informatie is relatief eenvoudig, ervoor zorgen dat de medewerker er daadwerkelijk mee aan de slag gaat is lastiger.
Wat kun je als werkgever doen?
Er zijn nogal wat aandachtspunten waarmee medewerkers te maken krijgen als het gaat om financiën. Pensioen, hypotheek of huur, salaris, verzekeringen, belastingen en toeslagen. Geef duidelijke uitleg en communiceer niet alleen op de eerste werkdag, maar blijf dit doen tijdens de duur van het dienstverband. Zorg dan ook dat je hen hier meer dan eens mee ondersteunt. Zo creëer je bewustzijn voor dit onderwerp.
Geen enkele medewerker zit te wachten op een manager die continu vraagt naar zijn banksaldo, maar de impliciete vraag naar ondersteuning op het gebied van financiële gezondheid is en blijft echter groot. Het voorkomen of vroeg signaleren van stress over geldzaken is beter dan in een later stadium helpen om eventuele problemen op te lossen. Door je hier als werkgever bewust van te zijn én te communiceren over de mogelijkheden die er zijn om hierbij te ondersteunen, draag je bij aan goed werkgeverschap én het productief, gemotiveerd en vitaal houden van je medewerkers.
Wil je meer weten over hoe werkend Nederland omgaat met vakantiedagen en vakantiegeld in tijden van corona? Download dan nu ons onderzoeksrapport ‘Het corona-effect; komen medewerkers aan genoeg rust toe of raken zij opgebrand?’ inclusief praktische tips & tricks.