Risico op burn-out bij medewerkers herkennen

Zo herken je het risico op burn-out bij medewerkers

Inhoud whitepaper

Hoe kan je als HR-professional een burn-out herkennen bij medewerkers? Deze whitepaper somt de negen belangrijkste symptomen van een dreigende burn-out op.

Stressverschijnselen tijdig signaleren

Voor organisaties is het essentieel om medewerkers met een groot burn-outrisico tijdig te herkennen, de organisatie bewuster te maken van het risico van langdurige stress en stressbronnen zoveel mogelijk te elimineren.

Medewerkers die op een burn-out afstevenen klagen vaak over vermoeidheid. Het gaat daarbij niet alleen om fysieke uitputting, maar ook om psychologische vermoeidheid. Mensen voelen zich ‘leeg’, of hebben het gevoel ‘op’ te zijn.

Wanneer een medewerker burned-out raakt, gaat daar meestal een periode aan vooraf met veel kortdurend verzuim. Het kan ook zijn dat mensen in deze aanloopfase, ondanks hun fysieke klachten, toch gewoon doorwerken. Medewerkers kunnen lijden onder een verlaagde weerstand, hoofd-, rug-, nek- of spierpijn, maag- of darmklachten, hartkloppingen of een verhoogde bloeddruk. Iemand die dreigt te bezwijken door langdurige overbelasting, begint vaak plotseling slechter te presteren. Hij of zij gaat foutjes maken die je niet van de persoon gewend bent. Ook ontstaat een verminderde flexibiliteit.

Leidinggevenden en HRM-adviseurs spelen een essentiële rol in het herkennen van burn-out-verschijnselen. Als zij alert zijn op een aantal vroege symptomen van deze frequente oorzaak van ziekteverzuim, en zich bovendien bewust zijn van het verhoogde risico op burn-out dat sommige medewerkers onder omstandigheden lopen, kunnen zij veel leed helpen voorkomen. 
In deze whitepaper worden de negen belangrijkste symptomen van een dreigende burn-out opgesomd.

 

Download de whitepaper

* Verplichte velden