Hoe robotisering de arbeidsmarkt verandert

Hoe robotisering de arbeidsmarkt verandert

Inhoud whitepaper

De snelle ontwikkelingen binnen de kunstmatige intelligentie en de robotica staan op het punt onze arbeidsmarkt ingrijpend te veranderen. Dat zal tot uiting komen in grootschalig banenverlies, vooral binnen de productie, de logistiek en het transport. Meer lezen over dit onderwerp? Download de whitepaper!

Robotisering

Bij robots moet overigens niet alleen gedacht worden aan apparaten, maar ook aan software. Chatbots kunnen steeds meer menselijke taken overnemen, zoals eenvoudige online verkoopfuncties of helpdeskbanen. Ook administratieve en ondersteunende functies zijn gevoelig voor digitalisering. Binnen de komende twintig jaar zullen daarom vooral functies vervallen binnen de lagere en middeninkomens. De resulterende ruime arbeidsmarkt zal werkgevers zeker in de kaart spelen en de onderhandelingspositie van werknemers verslechteren. De arbeidsverhoudingen zullen daardoor onder druk komen te staan.

Binnen de resterende functies zal veel veranderen. Medewerkers zullen steeds vaker assistentie krijgen van robots, chatbots en kunstmatig intelligente systemen. Toch blijven er ook de komende twintig jaar een aantal menselijke vaardigheden die moeilijk te digitaliseren zijn. Daarbij gaat het om sociale intelligentie, creativiteit en aanpassingsvermogen. Medewerkers die hierin excelleren, binnen het management, de media of de techniek, zullen de komende decennia daarom een streepje voor hebben.

Download de whitepaper

* Verplichte velden