De vakantiewetgeving in het kort uitgelegd

De vakantiewetgeving in het kort uitgelegd

Inhoud whitepaper

Een werknemer kan niet week in, week uit doorwerken. Hij moet af en toe bijkomen van het gedane werk en kan daarvoor vakantiedagen opnemen. In deze whitepaper staan de algemene regels over vakantiedagen centraal

De vakantiewetgeving in het kort uitgelegd

Tijdens de coronacrisis zullen veel werknemers geen vakantiedagen opnemen. Ze kunnen tenslotte toch niet op vakantie gaan en brengen thuis misschien al meer tijd door dan hen lief is. Dat kan tot problemen leiden. Je bedrijf moet namelijk wel blijven draaien in de tweede helft van het jaar en dat gaat niet als alle werknemers dan massaal hun vakantiedagen opnemen.

Wees bedacht op een mailbox vol met vakantie-aanvragen en verdiep je in de basis van de vakantiewetgeving. Zo kun je werknemers nu al waarschuwen dat ze niet allemaal tegelijkertijd op vakantie kunnen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de volgende zaken:

  • Hoe bouwen werknemers vakantiedagen op?
  • Wat zijn de regels rondom het opnemen van vakantiedagen?
  • Wanneer vervallen of verjaren vakantiedagen?
  • Mogen werknemers vakantie-uren laten uitkeren?

Wettelijke vakantiedagen die zijn opgebouwd in 2019 vervallen op 1 juli 2020, tenzij anders is afgesproken of de werknemer te ziek was om de dagen voor die datum op te nemen. Werknemers kunnen deze dagen in principe niet bewaren tot de tweede helft van het jaar. Wijs je werknemers hierop en vertel dat ze de dagen kwijt zijn als zij ze niet voor 1 juli opnemen.

Download de whitepaper

* Verplichte velden