Klantverhaal: Aegon

Klantverhaal: Aegon

“We willen mensen die nieuwsgierig zijn, die het in zich hebben om de status quo te bevragen”

Interview met

Aegon
Paul Visser
Hoofd recruitment

Producten in deze case

Employee Experience

Case in het kort

Paul Visser, hoofd recruitment, Aegon: “HR moet de transformatie van een bedrijf naar een positieve employee experience inzetten, maar het proces moet ook gedreven worden door medewerkers. Zij moeten aangeven wat ze willen, wat ze graag veranderd willen zien.”

Net als veel bedrijven in de financiële sector heeft Aegon hard gewerkt aan een nieuwe positie in de markt. Paul Visser, hoofd recruitment: “Of het nu klanten zijn, kandidaten of collega’s, we streven ernaar dat mensen een positief gevoel hebben bij Aegon. Na de candidate journey, hebben we vorig jaar de employee experience in kaart gebracht. Als je medewerkers zich prettig voelen, zullen ze ook de klant optimaal van dienst zijn.”

“We zijn een organisatie in verandering. Dat werd natuurlijk mede ingegeven door de crisis in de financiële wereld, maar van binnenuit ontstond ook sterk het inzicht dat de mensen het bedrijf maken. Wie dat zijn, hangt sterk samen met onze missie: we willen mensen in staat stellen een bewuste financiële keuze te maken. Dat proberen we te bereiken met online tools, reclamefilmpjes. Nadenken over je pensioen is geen leuke materie, laten we eerlijk zijn, maar we willen mensen ertoe aanzetten erover te gaan nadenken. Dan hopen we natuurlijk dat ze bij Aegon uitkomen, maar zo niet… Als ze maar in beweging komen!"

“Als je medewerkers zich prettig voelen, zullen ze ook de klant optimaal van dienst zijn.”

Aegon

Aegon biedt wereldwijd zo'n 40 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, hypotheken, verzekeringen en vermogensbeheer. Maandelijks wordt 130 miljoen euro in Nederland aan pensioengelden uitbetaald en in totaal is Aegon verantwoordelijk voor 25 miljard euro pensioengeld. Vanuit de overtuiging dat mensen zelf bewust financiële keuzes kunnen maken, ontwikkelt Aegon producten die haar klanten financieel zelfstandig maken. Daarbij staan begrijpelijke oplossingen en dialoog centraal.

“We zijn een organisatie in verandering. Dat werd natuurlijk mede ingegeven door de crisis in de financiële wereld, maar van binnenuit ontstond ook sterk het inzicht dat de mensen het bedrijf maken. Wie dat zijn, hangt sterk samen met onze missie: we willen mensen in staat stellen een bewuste financiële keuze te maken. Dat proberen we te bereiken met online tools, reclamefilmpjes. Nadenken over je pensioen is geen leuke materie, laten we eerlijk zijn, maar we willen mensen ertoe aanzetten erover te gaan nadenken. Dan hopen we natuurlijk dat ze bij Aegon uitkomen, maar zo niet… Als ze maar in beweging komen!" ”

Customer journey

De eerste verandering binnen Aegon was een beweging naar een customer centric organisatie. De klant centraal en dat als harde eis. Ook is er iemand aangesteld die als een soort luis in de pels checkte: ‘Doen we dit voor de klant? Hoe kunnen we dat dan verbeteren?’ Vervolgens zijn we vorig jaar begonnen met het aanpakken van de employee journey. We hebben nu ook een employee experience officer. Die werkt vanuit global HR op het hoofdkantoor en ziet erop toe dat binnen alle landenunits de medewerker centraal komt te staan.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.

Aanmelden nieuwsbrief

Candidate journey

De customer en employee journey zijn natuurlijk nauw met elkaar verweven: als je medewerkers zich prettig voelen, zullen ze ook de klant optimaal van dienst zijn. HR moet de transformatie van een bedrijf naar een positieve employee experience inzetten, maar het proces moet ook gedreven worden door medewerkers. Zij moeten aangeven wat ze willen, wat ze veranderd willen zien. Anders gaat het niet werken. Mensen maken een bedrijf, maar het is ook belangrijk om daarin te investeren. We zijn gestart bij de candidate journey – de employee journey begint feitelijk al voordat mensen hier werken – die hebben we geoptimaliseerd.

"Mensen maken een bedrijf, maar het is ook belangrijk om daarin te investeren."

Er is een onboardingstraject van een jaar, dat iedereen die in een bepaalde maand start tegelijk in gaat. Het maakt niet uit op welke afdeling je gaat werken of op welk niveau, van CEO tot administratie, van marketing tot HR, secretaresse tot beveiliging, niemand wordt uitgezonderd. Het eerste jaar blijf je regelmatig met die groep bij elkaar komen. Je praat met mensen uit allerlei hoeken van het bedrijf en gaat op bezoek bij alle vestigingen. Zodat je het bedrijf goed leert kennen.

Employee journey

Aan het eind van het jaar vragen we de nieuwe medewerkers dan te vertellen: ‘Waarom pas ik bij Aegon, wat ben ik tegengekomen, wat niet? Waarom pas ik niet bij Aegon, waarom past Aegon bij mij?’ Bij die bijeenkomst is altijd iemand van het managementteam aanwezig, maar dat niet alleen: collega’s uit allerlei delen van de organisatie komen erbij om met de nieuwe medewerkers te spreken. Ze stimuleren iedereen om vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen. Tijdens die bijeenkomsten wordt duidelijk gesteld dat de organisatie in verandering is. ‘Wees nieuwsgierig, durf vragen te stellen, durf zaken aan de kaak te stellen.’

"Wees nieuwsgierig, durf vragen te stellen, durf zaken aan de kaak te stellen."

Future fit mindset

Van nieuwe medewerkers hopen we dat ze nieuwsgierig zijn, het in zich hebben om de status quo te bevragen of die houding kunnen adopteren. Alleen dan kun je komen tot innovatie. Die grondhouding proberen we in de hele organisatie op gang te brengen. Het is ook voor de bestaande medewerkers belangrijk en noodzakelijk dat ze mee kunnen in de veranderingen. Daarom hebben we onder de titel Future fit mindset een aantal waarden geïdentificeerd. Als mensen die waarden onderschrijven verwachten we dat ze kunnen meegaan in de wendbaarheid die nodig is. Je hoeft niet de hele verandering te dragen – dat kan je niet van 3000 man verwachten – maar iedereen moet wel mee kunnen draaien in de organisatie.

 

Future fit is een mindset die een aantal punten bevat. Allereerst: acting as one, we profileren ons als één Aegon. Dan: agility, samenwerken om snel te kunnen schakelen. Customer centricity is de derde, en antwoord op de vraag wat betekent dat voor jou? Dat is voor een salesman makkelijker te benoemen dan voor een controller, maar het is wel noodzakelijk dat iedereen binnen Aegon ziet wat hij bijdraagt aan onze missie: mensen in staat stellen een bewuste financiële keuze te maken. De vierde is: accountability. Je draagt verantwoordelijkheid voor het werk dat je doet. Ga niet naar omstandigheden wijzen als iets niet lukt.

Aegon-cultuur

Cultuur is een belangrijk element als je het hebt over employee experience. Die is bij ons gekoppeld aan de future fit mindset. Mensen die hier willen werken, komen vaak van grote advies clubs. Ze werken daar zeventig, tachtig uur en zoeken bij ons een betere werk-privébalans. Nu is het bij ons ook niet altijd keurig 40 uur werken, maar je kunt wel veel bespreken. Er kan veel, zolang je maar doet wat je afspreekt. Accountability dus.

"Cultuur is een belangrijk element als je het hebt over employee experience."

Aegon heeft een open sfeer, je kunt mensen overal in de organisatie benaderen met vragen die je hebt. Ik heb bij andere financiële instellingen gewerkt, in vergelijking daarmee is Aegon een niet-hiërarchisch bedrijf. Niet alleen willen we vanuit ons transformatieproces verantwoordelijkheden zo diep mogelijk in de organisatie leggen – de agile-gedachte – maar je zit je hier ook al snel met beslissers om de tafel, als je iets goeds te melden hebt of iets wilt bereiken. Dat geeft veel ruimte voor ideeën en initiatieven. Ik denk dat dat een voorwaarde is als je regie verwacht van je mensen, dat je ernaar streeft dat dingen snel worden opgepakt.