
Klantverhaal: BASF
“Standaardiseren en digitaliseren van onze HR-processen vergroot onze effectiviteit en versterkt ons imago als aantrekkelijke werkgever.”
“Standaardiseren en digitaliseren van onze HR-processen vergroot onze effectiviteit en versterkt ons imago als aantrekkelijke werkgever.”
Interview met
BASF Nederland B.V.
Freek Bosse
Head of human resources
Producten in deze case
Payroll software
HRM software
Flex benefits
Case in het kort
Visma | Raet helpt BASF Nederland bij het standaardiseren van de HR-processen op zeven locaties en bij het introduceren van flexibele arbeidsvoorwaarden.
Alle Nederlandse locaties, met hun eigen cultuur en processen, op één manier hun HR-zaken laten regelen. Dat was de uitdaging voor Freek Bosse toen hij eind 2013 aan de slag ging als hoofd HR Nederland bij BASF. Het wereldwijde chemieconcern voert een One Company strategie, waarbij transparantie en uniformiteit voorop staan. “Elke locatie werkte voorheen op zijn eigen manier,” vertelt Bosse. Bijvoorbeeld: de brutotoeslag werd op zeven verschillende manieren vermeld op de salarisstrook. Dat is onhandig en tijdrovend als je één managementrapport wilt uitdraaien.
Naast het uniformeren van HR-processen werkt BASF met Visma | Raet aan een flexibel pakket van arbeidsvoorwaarden, waaruit medewerkers kunnen kiezen. Bosse: “Ik vind het belangrijk dat medewerkers zelf keuzes kunnen maken. Medewerkers in verschillende levensfases hebben verschillende behoeften. De ene hecht waarde aan extra pensioen, terwijl de ander graag ouderschapsverlof opneemt. We zochten een oplossing om in die verschillende behoeften te voorzien.”
BASF ontwikkelt, produceert en verkoopt grondstoffen variërend van chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsproducten en fijnchemicaliën tot olie en gas. Wereldwijd heeft BASF zo’n 112.000 medewerkers, verdeeld over meer dan 376 productievestigingen. BASF Nederland bestaat uit zeven vestigingen verspreid over heel Nederland.
BASF is nu de HR-processen op alle locaties aan het uniformeren en digitaliseren. Bosse: “Onze medewerkers krijgen inmiddels digitale loonstroken en houden hun verlofadministratie bij in het systeem van Visma | Raet. In de volgende fase gaan we live met Flex Benefits: elke medewerker kan dan keuzes maken uit flexibele arbeidsvoorwaarden.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.
Aanmelden nieuwsbriefOnze managers en andere interne klanten willen snel kunnen beschikken over cijfers zoals headcount, verzuim, personeelskosten en bezetting. Nu we op een eenduidige manier vanuit één systeem werken, kunnen we zulke cijfers veel sneller en makkelijker rapporteren. Dat sluit mooi aan bij mijn visie op HR: ik geloof in HR as a service, waarbij wij onze business ondersteunen met de juiste diensten en informatie.”
Uniformiteit in processen levert BASF ook efficiency-winst op, vertelt Bosse.“We doen nog maar één keer aangifte op de loonbelasting in plaats van zeven keer. Het aanvragen van verlof gebeurt in één systeem en de koppeling met de financiële administratie verloopt beter.” BASF kan daardoor meer tijd besteden aan het échte HR-werk: employee en talent development, performance management, mobiliteit en duurzame inzetbaarheid.
De introductie van Flex Benefits helpt BASF om in de toekomst een aantrekkelijke werkgever te blijven, denkt Bosse. “Flexibele arbeidsvoorwaarden passen in deze tijdsgeest, waarin medewerkers steeds meer zelf aan het roer komen van hun loopbaan. Ook binnen ons bedrijf gaat de vergrijzing in alle hevigheid losbarsten. Flexibele arbeidsvoorwaarden helpen in de uitstraling van je organisatie op de arbeidsmarkt. Om voorop te blijven lopen in innovatie, moeten we de komende jaren nieuw talent aantrekken. Meer keuzevrijheid voor medewerkers is goed voor hun betrokkenheid. En dat komt hun prestaties weer ten goede.”