header-hardenberg-2

Klantverhaal:
Gemeente Hardenberg

"In de Hardenberg Academie komt alles samen."

Interview met

Gemeente Hardenberg

Alain Smit
Programmamanager Organisatieontwikkeling

Ida Oostmeijer
Algemeen directeur

Carina Slooijer
Communicatieadviseur

Case in het kort

De gemeente Hardenberg heeft veel ambities voor de komende jaren en wil blijven groeien. Dat vraagt iets van de gemeentelijke organisatie en de medewerkers. Want zij moeten aan de slag met die ambities en alle ontwikkelingen in de samenleving. Daarom zet Hardenberg volop in op een ontwikkelgerichte organisatie waarin leren en jezelf ontwikkelen centraal staan. Het hele opleidings- en ontwikkelproces verloopt via de Hardenberg Academie, met de software ondersteuning van Visma PlusPort LMS.

Producten in deze case

Visma PlusPort LMS

Informatie van de gemeente Hardenberg

De gemeente Hardenberg ligt in Noordoost Overijssel op het knooppunt van Drenthe, Twente en de regio Zwolle. Het uitgestrekte platteland gaat er hand in hand met economische groei, bruisende centra, een sterke maakindustrie en stedelijke voorzieningen voor circa 100.000 inwoners in de regio. Een 'landstad', zeggen de Hardenbergers zelf, waar het beste van de stad en platteland samenkomt.

Bij de gemeentelijke organisatie werken ruim 550 medewerkers samen aan de opgaven en uitdagingen in de samenleving. De samenleving staat centraal. Medewerkers van de gemeente Hardenberg krijgen de ruimte om actief bezig te zijn met hun ontwikkeling. Dat doen ze in de Hardenberg Academie. 

De Hardenberg Academie is dé plek voor medewerkers van de gemeente Hardenberg om hun talenten te ontwikkelen. Met een mix van de harde kant van leren en de zachte kant van verkenning van talenten en persoonlijke ontwikkeling. Om dit gehele ontwikkel- en opleidingsproces te faciliteren, maakt de Hardenberg Academie gebruik van Visma PlusPort LMS.

De gemeente Hardenberg heeft een voorzieningengebied van circa 100.000 inwoners en ligt op het knooppunt van Drenthe, Twente en de regio Zwolle. Een ‘landstad’, zeggen de Hardenbergers zelf. ,,Het beste van stad en platteland komt hier samen. We hebben krachtige centra met allerlei voorzieningen, een mooi buitengebied en verschillende kleinere kernen waar mensen omkijken naar elkaar”, prijst algemeen directeur Ida Oostmeijer haar gemeente aan. Hardenberg is bekend om de slogan ‘de kracht van gewoon doen’. Dat zie je terug bij de vanzelfsprekende werklust en bescheidenheid van inwoners en ondernemers. Hard werken is normaal en we klappen met de handen in de zakken, zeggen ze in Hardenberg. Ida Oostmeijer: ,,We mogen best wat meer trots zijn op onze mooie gemeente. Want we hebben veel te bieden!”

Ambities voor 2040

De gemeente Hardenberg heeft veel ambities voor de komende jaren en wil blijven groeien. Als het aan de gemeente ligt, heeft Landstad Hardenberg in 2040 meer dan 65.000 inwoners. Dankzij het samenspel tussen stad en platteland is Hardenberg een krachtig knooppunt in het regionale netwerk van Noordoost Nederland. De streekfunctie is verder uitgebouwd. De gemeente is goed bereikbaar. Mensen van ver buiten de gemeentegrenzen komen naar Hardenberg voor de vele voorzieningen. De economie is krachtig, duurzaam en concurrerend.

Het college van B en W is volgens Ida Oostmeijer ambitieus: ,,Het college wil nog wel een aantal plussen zetten. Denk aan het sneller en meer bouwen van woningen en de energietransitie. Maar ook werken vanuit de bedoeling en minder vanuit regeltjes en procedures. We zijn dus een interessante en bijzondere gemeente als je kijkt naar onze omvang, ligging en de hoge ambities van ons bestuur. Dat vraagt iets van onze organisatie en onze medewerkers. Want zij moeten aan de slag met die ambities en ontwikkelingen. Daarom hebben we sterk ingezet op de doorontwikkeling van onze organisatie. We zijn samen op ontwikkelreis gegaan. Dat doen we langs een aantal ontwikkelsporen. Het belangrijkste is dat we de samenleving centraal stellen. Want het gaat om Hardenberg. Verder brengen we de basis op orde en willen we een aantrekkelijke werkgever zijn. En we zijn een ontwikkelgerichte organisatie. Leren en jezelf ontwikkelen zijn bij ons een vanzelfsprekend onderdeel van je werk.”

 

"We zijn een ontwikkelgerichte organisatie. Leren en jezelf ontwikkelen zijn bij ons een vanzelfsprekend onderdeel van je werk." 

aanmelden-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.

Aanmelden nieuwsbrief

Blended learning

De Hardenberg Academie speelt een belangrijke rol bij het leren en ontwikkelen, en zo ook bij het waarmaken van de gemeentelijke ambities. Het nieuwe eigen instituut is nu al het vliegwiel voor de ontwikkeling van zowel de gemeentelijke organisatie als voor de talenten van de 550 medewerkers. ,,Het is dé centrale plek voor het complete ontwikkelaanbod binnen de organisatie. Het is gebaseerd op blended learning. Met zowel e-learnings als een fysiek aanbod van opleidingen en trainingen. De Hardenberg Academie biedt een mix van de harde kant van leren, van trainingen die nodig zijn voor certificeringen bijvoorbeeld, en van de zachte kant van verkenning van talenten en persoonlijke ontwikkeling”, licht Alain Smit toe. Hij is programmamanager organisatieontwikkeling bij de gemeente Hardenberg. ,,Alles komt dus samen in de Hardenberg Academie.”

Regie over de eigen ontwikkeling

De Hardenberg Academie maakt gebruik van de software van Visma PlusPort Learning Management. “Het is de bedoeling dat elke medewerker regie heeft over de eigen ontwikkeling en aan een portfolio bouwt binnen de Academie. Dit is ook waardevolle informatie die we goed kunnen gebruiken bij onze strategische personeelsplanning. De software van Visma helpt medewerkers ook daadwerkelijk die regie te kunnen pakken.” De gemeente Hardenberg is eind 2020, midden in de coronacrisis, gestart met de Hardenberg Academie. ,,De basis staat, maar we zijn er nog niet. We zijn nu bezig met het actueel houden en doorontwikkelen van het aanbod. De verbinding met de andere sporen uit onze ontwikkelagenda is daarbij erg belangrijk.” Hij ziet nu koplopers in deze ontwikkeling, ook binnen het management. ,,Sommigen zijn heel enthousiast en intensief bezig met ontwikkeling en dragen dat uit in de organisatie. Dat werkt aanstekelijk.”

Concernbreed aanbod

Een gesprek tussen de medewerker en de leidinggevende is de basis voor verdere ontwikkeling. Wanneer daar een vraag of behoefte naar ontwikkeling uitkomt die enigszins relevant is voor het werk van de medewerker, kijkt de medewerker in het aanbod van de Hardenberg Academie. Heeft hij of zij iets op het oog wat niet in dat aanbod staat, dan kan de medewerker zelf een aanvraag doen bij de Academie. Er zijn op specifieke onderwerpen (het sociaal domein bijvoorbeeld) ook automatische inschrijvingen door de beheerder. ,,Als er dan nog opleidingsplekken vrij zijn, komen die in de Hardenberg Academie. Want we hebben gekozen voor een concernbreed aanbod, voor iedereen toegankelijk”, licht Alain toe.

image-hardenberg-3

Gesprekscyclus in de Academie

Het aanvragen, accorderen én de uitnodiging voor een cursus, workshop of training vinden allemaal in de cloud-omgeving van Visma PlusPort LMS plaats. En sinds begin dit jaar is ook de gesprekscyclus erin opgenomen. De voorbereiding daarvan begint in een toolbox. Vrijblijvend is het niet, leidinggevenden en medewerkers moeten daar wel naartoe om de cyclus in gang te zetten. Daarmee is het ook een handigheid om de ambtenaren naar de Hardenberg Academie te leiden. Het verslag van de gesprekken komt ook op dit ontwikkelplatform. ‘Wat leuk op deze manier, dat zet ons aan tot meer nadenken van tevoren’, was een reactie die communicatieadviseur Carina Slooijer meermalen hoorde. Daarnaast laten medewerkers haar weten dat ze het leerportaal er aantrekkelijk en professioneel uit vinden zien.

image-hardenberg-1-2

'Positieboekje'

Vanaf de aanloop naar de implementatie heeft zij allerlei communicatiemiddelen ingezet om de medewerkers mee te krijgen bij de ontwikkelreis. Daarbij zoekt ze zoveel mogelijk de verbinding tussen de verschillende ontwikkelactiviteiten. Zo is het ‘posititieboekje’ in de Hardenberg Academie een succes. ,,Een van de tips in de toolbox voor de gesprekscyclus is om alles op te schrijven waar je blij van wordt, waar je trots op bent of waar je energie van krijgt. Dan blijkt dat veel meer te zijn dan je denkt. Dat kunnen collega’s gebruiken bij hun ontwikkeling of het kiezen van opleidingen. We hebben daarop ingehaakt door alle medewerkers een ‘posititieboekje’ te geven.” Ook komen nu in uitingen zoals de nieuwsbrief medewerkers aan het woord over hun ervaringen met de Hardenberg Academie en hoe dit helpt bij hun ontwikkeling.

Verbindingen leggen

"We proberen in onze communicatie steeds de verbinding te leggen en ook te verwijzen naar de Hardenberg Academie. Stapje voor stapje komen we er”, weet Carina. Het is een optelsom naar succes, vult Alain aan. "Het ontwikkelportaal van Visma is heel gebruiksvriendelijk, ziet er attractief en fris uit. We blijven in ontwikkeling. We evalueren jaarlijks, leren daarvan en stellen bij waar nodig.” Hij heeft gemerkt dat het bij elkaar brengen van dingen goed werkt. Zo speelde ook bij de bewustwordingscampagne rond het thema informatieveiligheid de Hardenberg Academie een grote rol. Alle medewerkers volgden een e-learning over dit onderwerp, met verschillende modules. Op die manier maakt iedereen vanzelf kennis met de Hardenberg Academie.

"Het ontwikkelportaal van Visma is heel gebruiksvriendelijk, ziet er attractief en fris uit. We blijven in ontwikkeling. We evalueren jaarlijks, leren daarvan en stellen bij waar nodig." 

Ambitiegericht ontwikkelen

Eén overkoepelende leeromgeving waarin de medewerker de eigen regie voert en zich verantwoordelijk voelt voor de eigen ontwikkeling. Daarbij zichzelf afvragend: hoe kan ik van waarde zijn voor de organisatie? En plezier hebben in wat ik doe en energie halen uit wat ik doe. Zo’n leer- en ontwikkelcultuur is het ideaalbeeld waar de gemeente Hardenberg op koerst. Ida Oostmeijer: ,,Hardenberg wil een leer- en ontwikkelgerichte organisatie zijn. Daar hoort een platform als dit bij. Onze ambitie is dat onze mensen met plezier en energie aan het werk zijn. En dat ze vooral doen waar hun talent ligt. Wij geloven erin dat dat werkt.”

Het is een tussenstap op weg naar strategische personeelsplanning. Ida: ,,Mijn ideaalbeeld is een concernbreed strategisch opleidingsplan. Blijven leren van wat er gebeurt en een Hardenberg Academie die daarin meebeweegt. Dan ben je doelgericht aan het ontwikkelen.”

image-hardenberg-2
meer-dan-150-partners

Meer weten?

Wil je graag meer weten wat Visma | Raet voor jou kan betekenen?  

Lees hier meer over Visma PlusPort LMS