Tweede dinsdag in september: Jongeren Prinsjesdag

Jongeren Prinsjesdag 2023

Impressie Jongeren Miljoenennota 2023

Wil je een goede indruk krijgen van de Jongeren Prinsjesdag? Bekijk dan onderstaande video!

Tweede dinsdag in september: Jongeren Prinsjesdag

Hoe ziet de jongeren Miljoenennota eruit? En waar moet het kabinet volgens jongeren in 2024 meer geld aan uitgeven? Voor veel jongeren is Prinsjesdag een dag die niet zoveel betekenis heeft. Over het algemeen is het voor hen een dag met hoedjes en de koning die iets voorleest op een troon. De Miljoenennota heeft invloed op iedereen, dus is het belangrijk om ook als jongere hier wel wát over te weten. Daarom heeft Visma | Raet de leerlingen van het Axia College in Amersfoort uitgenodigd om hen alles te vertellen over Prinsjesdag, de Rijksbegroting, de Miljoenennota en de bijbehorende tradities.

Miljoenennota jongeren - kantoor.jpg

Een Miljoenennota schrijven in één dag

De dag begon met een uitleg over de verschillende ministeries, kabinetsleden en natuurlijk alles over de Miljoenennota en wat er dan op Prinsjesdag gepresenteerd wordt. Maar wat zouden de jongeren doen als ze het zelf voor het zeggen hadden? Een heel legio aan ideeën kwam voorbij, het ene idee wat serieuzer dan het ander, maar uiteindelijk lag de algemene focus vooral op milieu, onderwijs en gelijke verdeling. 

Zo vindt Henrik dat er wel wat meer aandacht mag zijn voor speciaal onderwijs: “In een docentenopleiding zou een specialisme moeten komen om les te geven aan verschillende doelgroepen. Dit door bijvoorbeeld het aanbieden van een extra (keuze) om je te specialiseren in een bepaalde doelgroep binnen het speciaal onderwijs. Ook moet er meer aandacht komen voor de zachte criteria (houding en gedrag) in plaats van alleen de harde criteria (kennis en kunde).”

Nadat alle ideeën verzameld waren gingen de leerlingen aan de slag met de Miljoenennota en mochten ze bepalen hoe al dat geld verdeeld moet worden. Net zoals het er in de tweede kamer wel eens heftig aan toe kan gaan, was dat in de boardroom van Visma | Raet niet heel anders. Er ontstond veel discussie over wat er allemaal wel en niet belangrijk is, maar uiteindelijk is het de jongeren gelukt om een mooie Miljoenennota op te stellen!

Miljoenennota jongeren - den haag 2.jpg

Jongeren Miljoenennota presenteren aan demissionair minister Kaag

Met het Jongeren Prinsjesdag (digitale) koffertje onder de arm met daarin een kersverse Miljoenennota stapten de leerlingen een dag later in de bus naar Den Haag. Eenmaal aangekomen ontvingen ze een warm welkom op het Ministerie van Financiën. Een tikje gespannen liepen de leerlingen een grote vergaderruimte binnen waar een persoonlijk Prinsjesdag koffertje en een drankje met wat lekkers voor ze klaar stond.

De leerlingen waren zichtbaar onder de indruk toen minister van Financiën Sigrid Kaag de ruimte binnen kwam lopen. Gelukkig was het ijs snel gebroken toen ze het gesprek aanging met de leerlingen. Het was duidelijk dat ze de Miljoenennota van de leerlingen echt had gelezen doordat ze inhoudelijk op de standpunten van de jongeren inging. De leerlingen mochten ook nog wat vragen stellen en uiteraard mocht een selfie en een groepsfoto ook niet ontbreken. Moe maar voldaan gingen de leerlingen weer terug naar Amersfoort.

Miljoenennota jongeren - den haag.jpg

Benieuwd naar de Jongeren Miljoenennota?

Download de Jongeren Miljoenennota en ontdek de prioriteiten van jongeren in 2024.