Ruim een kwart van de Nederlanders wil meer rechten voor flexwerkers

Ruim een kwart van de Nederlanders wil meer rechten voor flexwerkers

Angst voor financiële problemen en inflatie zorgen voor groeiende belangstelling in Prinsjesdag

Amersfoort – Maar liefst 26 procent van de werkende Nederlanders hoopt dat er op Prinsjesdag een wetgeving wordt aangekondigd waardoor flexwerkers sneller een vast contract krijgen. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.200 Nederlanders in loondienst, uitgevoerd door Visma | Raet in aanloop naar Prinsjesdag 2022. Een flexwerker is een werknemer met een zogeheten 'flexibel' arbeidscontract, te weten: een uitzendkracht, een gedetacheerde, een payroller, een seizoensarbeider, een freelancer of een werknemer met nulurencontract.

Toenemende belangstelling Prinsjesdag door angst

Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat maar liefst 26 procent van de werkende Nederlanders niet weet hoe zij volgend jaar rond moeten komen, wanneer de overheid komende Prinsjesdag geen positieve belastingwijzigingen voor de werknemer aankondigt. Denk hierbij aan hogere arbeidskorting, verlaging van het belastingtarief, een hogere reiskostenvergoeding en/of hogere thuiswerkvergoeding. Ook leidt de inflatie tot toenemende interesse in de derde dinsdag van september. Zo zegt maar liefst 34 procent van de werkenden dit jaar meer bezig te zijn met de belastingwijzigingen die op Prinsjesdag zullen worden aangekondigd. Daarnaast geeft één op de drie (31%) aan zich meer te gaan verdiepen in Prinsjesdag en/of de Miljoenennota vanwege de invloed ervan op zijn financiële toekomst.

Begrip voor het niet krijgen van loonsverhoging

Ondanks de druk op het eigen salaris is er ook begrip voor de kant van de werkgever. Maar liefst 21 procent van de werkenden vindt het begrijpelijk dat zij volgend jaar geen loonsverhoging krijgen wanneer de overheid op Prinsjesdag maatregelen aankondigt die bedrijven geld gaan kosten, zoals hogere transport-, productie- en energiekosten.

Joke van der Velpen, manager Wet- en Regelgeving bij Visma | Raet: “We merken dat de onzekerheid over de arbeidsrelatie en de onzekerheid met betrekking tot de fiscale aanpassingen c.q. loonsverhoging heel veel stress kan geven bij medewerkers. Het gevaar hiervan is dat medewerkers door deze financiële zorgen langdurig kunnen uitvallen. Daarbij is het voor een werkgever van belang om goed de vinger aan de pols te houden hoe het met zijn medewerkers gaat.”

Visma | Raet volgt het nieuws rondom Prinsjesdag op de voet voor haar jaarlijkse bruto/netto check, de tool waarmee iedereen het effect van de nieuwe Rijksbegroting op zijn of haar eigen salaris kan berekenen. Wil jij als eerste op de hoogte worden gebracht van de belangrijkste veranderingen op het gebied van HR en wet- en regelgeving? Meld je dan nu aan voor het webinar ‘De veranderingen en effecten van Prinsjesdag voor 2023’

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.