Tevredenheid over salaris bij Nederlanders gedaald na presentatie plannen op Prinsjesdag

Tevredenheid over salaris gedaald na presentatie plannen op Prinsjesdag

Voor maar liefst 78 procent van de Nederlanders was de Prinsjesdag dit jaar niet te missen. Tijdens Prinsjesdag is er door onze landgenoten met name gelet op de inhoud van de troonrede van Koning Willem-Alexander (33%) en op de Miljoenennota (32%). Uit onderzoek onder ruim 1.100 Nederlanders door Visma | Raet blijkt echter dat niet alle Nederlanders even positief gestemd zijn over de gepresenteerde plannen. 41 procent is ontevreden over de ideeën die het kabinet heeft rondom de nettolonen, ondanks dat uit onze berekening duidelijk is geworden dat modaalverdieners er netto bijna 50 euro op vooruitgaan. Daarbij komt dat Nederlanders in de afgelopen drie weken ook minder tevreden zijn geworden over hun huidige salaris. Waar vóór Prinsjesdag nog 62 procent aangaf tevreden te zijn, geeft nu 58 procent dezelfde mening. Dit is een daling van zeven procent. 

Nederland verwacht toch daling in nettosalaris 

In de Miljoenennota van het kabinet staat de begroting van de overheid voor het komende jaar. Uit het op Prinsjesdag gepresenteerde Belastingplan bleek ook wat in 2020 de gevolgen zijn voor het nettoloon van de Nederlanders. “Omdat we versneld van drie naar twee belastingtarieven gaan en de arbeids- en algemene heffingskorting worden verhoogd, gaan Nederlanders met een modaal inkomen er in januari 2020 met 2,2 procent op vooruit,” vertelt Joke van der Velpen, Productmanager Wet- & regelgeving bij Visma | Raet. 

Toch heeft Nederland er minder vertrouwen in, blijkt uit het onderzoek. De week voor Prinsjesdag was één op de drie Nederlanders (32%) ervan overtuigd dat het salaris zou stijgen, nu geldt dit nog maar voor een kwart (27%). 

“Prinsjesdag is ieder jaar weer een bijzondere dag, met name omdat het dan duidelijk wordt hoe ons salaris er in 2020 uit gaat zien. Op Prinsjesdag heeft Visma | Raet een tool live gezet, waarop direct zichtbaar is wat de gevolgen van de kabinetsplannen zijn voor het nettosalaris van ieder individu,” benadrukt Van der Velpen. 

Salaris- en uitkeringsspecificatie 2020

Met behulp van de Visma | Raet bruto/netto check kan iedereen het effect van de nieuwe Rijksbegroting op zijn of haar eigen salaris uitrekenen. Hierin zijn de meest actuele wetswijzigingen verwerkt, zodat iedereen inzicht krijgt in wat hij of zij netto in 2020 overhoudt. Dit kan ook via de mobiele Visma | Raet BrutoNetto app, die te downloaden is in de App Store en via Google Play.

Nieuwsgierig naar jouw salaris in 2020?

Kijk hier welke gevolgen Prinsjesdag heeft voor jou! 

Bereken jouw salaris in 2020