Medewerkers tonen weinig solidariteit met flexibele schil

Medewerkers tonen weinig solidariteit met flexibele schil

Afscheid nemen van ZZP’ers heeft de voorkeur boven het schrappen van extra’s

Amersfoort – Nederlandse medewerkers blijken ten tijde van de coronacrisis weinig solidair met de flexibele schil van hun bedrijf. 39 procent ziet liever dat de organisatie afscheid neemt van ZZP’ers, dan af te zien van bonusregelingen (31%). Hiermee wordt door een grote groep het eigenbelang duidelijk verkozen boven het groepsbelang. Dit blijkt uit ons onderzoek onder 1.112 werknemers in loondienst en 207 bestuurders en leidinggevenden.

Vooral mannen kiezen vaker voor eigen portemonnee

Vrouwen laten meer solidariteit zien dan mannen. Deze groep kiest namelijk voor het stopzetten van bonusregelingen (37%) als minst erge coronamaatregel. Terwijl mannen een duidelijke voorkeur hebben voor het nemen van afscheid van ZZP’ers (43%).

Voorkeuren coronamaatregelen

Marco Winkel, HR-directeur bij Visma | Raet: “Uit onze HR benchmark 2020 bleek dat 59 procent van de werkenden in de toekomst op het gebied van werk vooral kansen ziet. Nu deze kansen onder druk komen te staan, blijken Nederlanders vooral te kiezen voor de eigen portemonnee. Echter hoeven coronamaatregelen niet op het bord van de ZZP’er terecht te komen. Met creativiteit zijn er tal van oplossingen voor organisaties te bedenken die zowel de medewerker als de ZZP’er niet raken. Denk aan het afzien van reis- of onkostenvergoedingen. “

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.