Nieuwe inlogprocedure Youforce

Visma | Raet introduceert een nieuwe inlogprocedure voor Youforce

Visma | Raet vernieuwt zijn inlogmethode en voegt verplicht 2-factor authenticatie toe voor extra beveiliging van Youforce. Met 2-factor authenticatie bevestig je na het invullen van je gebruikersnaam en wachtwoord (iets wat je weet) je identiteit met bijvoorbeeld je telefoon (iets wat je hebt). Wij voegen deze controle toe voor een optimale bescherming van de  persoonsgegevens in jouw organisatie zodat je blijft voldoen aan de eisen van de Europese privacywet AVG.

Wat verandert er?

Wat er verandert is afhankelijk van hoe je nu inlogt. We onderscheiden daarin twee varianten*:

  1. Je logt in via je Youforce account
  2. Je logt in via Single Sign-On (SSO)

*Het is mogelijk dat je beide inlogmethoden gebruikt

1. Je logt in via je Youforce account

Loggen jouw medewerkers rechtstreeks in op een Youforce-account, oftewel met een gebruikersnaam en wachtwoord uitgegeven via Youforce, dan vragen we je medewerkers hun account te vernieuwen en een andere gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen. Vervolgens bevestigen medewerkers via een mobiele telefoon, laptop, securitykey of Yubikey hun identiteit. Deze 2-factor authenticatie is kosteloos en wordt een keer per 30 dagen gevraagd als je op hetzelfde apparaat werkt , dus niet elke keer als medewerkers inloggen. Maak je al gebruik van 2-factor authenticatie, dan vervalt de oude sms-methode vanaf het moment dat je de nieuwe 2-factor authenticatie activeert.

2. Je logt in via Single Sign-On (SSO)

Als je inlogt via je bedrijfsnetwerk met SSO, verandert alleen de url waar je inlogt op Youforce. Met SSO krijg je met één gebruikersnaam en wachtwoord toegang tot Youforce en andere applicaties in jouw organisatie. Wel moet je de SSO configuraties vernieuwen omdat we de beveiliging van de gegevensuitwisseling tussen Youforce en jouw organisatienetwerk hebben verbeterd. Deze verbeteringen vloeien voort uit de NIST 800-63. Dit is een standaard van informatiebeveiliging die wordt onderschreven door de Nederlandse overheid en aanbevolen door veiligheidsexperts van Visma.

Overstappen naar SSO

Werk je nog niet met SSO dan is dit een goed moment om over te stappen. Met SSO hebben je medewerkers maar één gebruikersnaam en wachtwoord voor al hun applicaties en overal toegang tot Youforce. Ook voor 2-factor authenticatie is dan maar één methode nodig, dus geen eindeloze lijst van applicaties op je telefoon of laptop. Voor beheerders betekent dit een forse tijdbesparing bij het beheer van wachtwoorden en gebruikersnamen. Kies je voor SSO, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de toepassing van 2-factor authenticatie en moet je wellicht nieuwe software aanschaffen. Visma | Raet biedt hiervoor uitgebreide ondersteuning via gecertificeerde partners.

Inloggen voor professionals

De 2-factor authenticatie geldt ook voor professionals (beheerders). Dit betekent dat zij geen certificaten meer nodig hebben voor toegang tot Youforce. De 2-factor authenticatie is gebruiksvriendelijker dan de certificaten en werkt bovendien op prive-apparaten. Professionals hebben dus ook vanaf huis toegang tot Youforce.

Wanneer stap je over?

Overstappen naar de nieuwe manier van inloggen kan al sinds september 2019. Vanaf 1 juli 2021 kun je niet meer inloggen zonder een tweede factor. Werk je al met Youforce accounts dan kun je de overstap zelfstandig uitvoeren met de informatie op deze website. Gebruik je SIngle Sign On (SSO), dan stap je over in samenwerking met Visma | Raet. De overstap van professionals met Youforce certificaten naar 2-factor authenticatie is ook gestart maar loopt nog door na 1 juli 2020.

Ondersteuning nodig?

Wij begrijpen dat je met de overstap naar het nieuwe inloggen wel wat ondersteuning kan gebruiken. Voor vragen kun je altijd contact opnemen met ons Service Center. Heb je zelf niet de tijd of mensen voor de overstap naar SSO of de introductie van 2-factor authenticatie, dan kun je een beroep doen op onze partners Surfconnect (onderwijs) en Tools4ever. Infomeer bij het Service Center of je accountmanager naar de mogelijkheden.

Meest gestelde vragen

Hieronder vind je een samenvatting van de meest gestelde vragen over onder meer SSO, Youforce accounts en 2-factor authenticatie. De volledige lijst vind je op het Serviceplein.

Meest gestelde vragen

Voordelen nieuwe inlogprocedure

Optimale beveiliging persoonsgegevens

  • Gebaseerd op standaard informatiebeveiliging (NIST 800-63)
  • Blijf voldoen aan nieuwe privacywetgeving AVG

Bespaar tijd en kosten

  • Minder tijd kwijt aan herstellen accounts
  • Kosteloze 2-factor authenticatie voor Youforce accounts

Gemak voor de medewerker

  • Medewerker heeft met SSO altijd en overal toegang tot Youforce
  • Beheerders Youforce hebben nu ook toegang via prive apparaten
  • Medewerkers hebben meer controle over hun Youforce account
  • SSO werkt ook met de mobiele app van Visma | Raet