
21 augustus 2020
Amersfoort – 26 procent van de werkende Nederlanders maakt zich door de
coronacrisis zorgen over zijn of haar baan. Onder jongeren onder de 35 jaar ligt dit aantal fors hoger (30%) dan onder 55-plussers (19%). Ook binnen de diverse inkomens zijn verschillen zichtbaar. Bovenmodale verdieners voelen zich minder vaak onzeker over hun baan (19%) ten opzichte van verdieners van een beneden(30%) of modaal inkomen(27%). Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet onder 1.013 werkende Nederlanders.
De coronacrisis is voor 47 procent van de werkende Nederlanders een extra
stimulans om zich te blijven ontwikkelen of te laten omscholen. Op deze manier hopen werknemers een sterke positie op de arbeidsmarkt te hebben. Met name jongeren zetten hier op in (53%). Opvallend is dat beneden modaal verdieners zich meer zorgen maken over hun baan, maar de coronacrisis minder vaak zien als extra stimulans tot omscholing en ontwikkeling (42%) ten opzichte van bovenmodale verdieners (52%) en modale verdieners (50%).
Ruim de helft (53%) van de werkende Nederlanders vindt dat werkgevers op het gebied van ontwikkeling een rol moeten pakken. Sinds juli 2015 zijn werkgevers verplicht werknemers opleidingen en cursussen te laten volgen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van hun functie. Dit onderzoek onderstreept dat deze scholingsplicht gewenst is. In het onderzoek geven werknemers aan dat werkgevers actief moeten sturen op ontwikkeling. Deze verwachting is onder jongeren hoger (61%) dan onder 55-plussers (41%).
Marco Winkel, HR-directeur bij Visma | Raet: “Uit onze HR benchmark 2020 bleek al dat een leven lang leren belangrijk is voor veel medewerkers. De coronacrisis werkt hierin dus als extra stimulans. Hierbij is het van belang dat er overzicht is in het ontwikkelpad van de medewerker zowel bij de werkgever, manager als de medewerker zelf. Zo bieden wij vanwege de tijdelijke regeling NL leert door onze medewerkers een loopbaancheck aan. Onder begeleiding van een professionele loopbaanbegeleider wordt er gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling en een duurzaam toekomstperspectief. Ik raad iedere organisatie aan haar medewerkers deze kans te bieden.”
Opleidingsmanagement is nu actueler dan ooit. Of het nu gaat om bijscholing of omscholing; investeren in kennis, vaardigheden en verplichte certificeringen blijft cruciaal.
Haal meer rendement uit opleiden met een Leer Management Systeem. Met een Leer Management Systeem (LMS) automatiseer je al je opleidingsprocessen. Daarmee verhoog je de kwaliteit en inzetbaarheid van je medewerkers.
Meer over Leer Management Systeem