Bijna een kwart van de werkende Nederlanders verwacht stijging nettoloon

Bijna 25% van werkend Nederland verwacht stijging nettoloon

Bijna de helft van de werkende Nederlanders heeft meer interesse in kabinetsplannen door corona

3 september 2020

Amersfoort – Bijna een kwart van de werkende Nederlanders verwacht een stijging van het nettoloon (24%). Vorig jaar was er meer optimisme en lag dit aantal op 32 procent. Het merendeel verwacht dat het nettoloon in 2021 gelijk blijft (66%). In 2019 verwachtte 61 procent dit. Ondanks de coronacrisis lijkt het merendeel van werkend Nederland vrij optimistisch, maar dat geldt niet voor iedereen. 11 procent van de werkenden verwacht dat het salaris in 2021 daalt tegenover 6 procent vorig jaar.

Inkomensverschillen

Vooral verdieners van een bovenmodaal (30%) en beneden modaal inkomen (26%) verwachten erop vooruit te gaan. Vorig jaar gingen Nederlanders met een modaal inkomen er 2,2 procent op vooruit. Het modale inkomen ligt in Nederland op € 3.000,- bruto per maand. Twee op de vijf werkenden verwacht dat het nettoloon gelijk blijft of daalt door de coronacrisis. Over het algemeen heerst er een tevreden gevoel over het salaris. Zodra er modaal of meer verdiend wordt geeft meer dan 80 procent aan tevreden te zijn. De beneden modale verdieners zijn een stuk minder tevreden (44%).

Verwachtingen Prinsjesdag

45 procent van werkend Nederland kijkt door de coronacrisis meer uit naar de
kabinetsplannen op Prinsjesdag. Hoewel er meer interesse is in de plannen, daalt het aantal Nederlanders dat het evenement volgt. Bijna twee op de vijf volgt de Miljoenennota live. Het gaat net zoals vorig jaar om de inhoud. De meeste mensen letten op de Miljoenennota (68%), de troonrede van Willem Alexander (36%) en de nieuwe setting (26%). Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder ruim 1.000 werkende Nederlanders.

“Ondanks de negatieve berichtgeving rondom de coronacrisis, is werkend Nederland redelijk positief gestemd”, stelt Joke van der Velpen, kennis manager bij Visma | Raet. “Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, weten we dankzij de Miljoenennota of het salaris in 2021 daalt, gelijk blijft of stijgt. Net als bijna de helft van de werkende Nederlanders kijken we bij Visma | Raet ook uit naar Prinsjesdag. We gaan meteen rekenen met de plannen uit de Miljoenennota om de verschillen in het nettoloon van 2021 ten opzichte van 2020 inzichtelijk te maken. We stellen ook dit jaar onze tool met proforma berekening beschikbaar, zodat iedere Nederlander dezelfde dag nog kan zien wat de kabinetsplannen voor zijn of haar salaris betekenen.”

< Terug naar het Prinsjesdag overzicht

Payroll software verdient zichzelf snel terug

Je wilt altijd de juiste salarissen betalen aan medewerkers. Maar Cao's (en de wet- en regelgeving) zijn in de afgelopen jaren steeds complexer geworden. Hoe zorg je altijd voor een up-to-date en foutloze salarisadministratie?

Met onze payroll software word je optimaal ontzorgt. Zo ben je zeker van de juiste loonstrook en dat je altijd de juiste bedragen betaalt.

Meer over payroll software