Jouw mening telt mee, want de toekomst dat ben jij

Tijdens Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd, waarin de regering schrijft wat voor het komende jaar de inkomsten en uitgaven van Nederland zullen zijn. Bij het opstellen van de Miljoenennota worden jongeren momenteel nog niet betrokken. Iets waar volgens ons verandering in moet komen!

De plannen die gepresenteerd worden op Prinsjesdag hebben een grote invloed op de maatschappij, waar ook jij de effecten van zult merken. Daarom willen we je graag meer informatie geven over Prinsjesdag, de Miljoenennota en je vooral betrekken bij het opstellen hiervan!

header-prinsjesdag2.jpg

Wat is Prinsjesdag en welke tradities horen erbij?

Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op die dag komen de koning en de leden van de Eerste en Tweede Kamer (Staten-Generaal) bij elkaar in de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Maar waarom eigenlijk?

Lees meer

header-prinsjesdag3.jpg

Wat zijn de Rijksbegroting en de Miljoenennota?

Nadat de Koning de Troonrede heeft voorgelezen op Prinsjesdag, brengt de minister van Financiën een koffertje naar de Tweede Kamer. Hierin zitten de Rijksbegroting en de Miljoenennota. Maar wat zijn dit en wat staat erin?

Lees meer

onderszoekrapport-prinsjesdag.jpg

Waaraan moet het kabinet volgens jongeren in 2022 meer geld uitgeven?

Jongeren willen van de regering in de eerste plaats oplossingen zien voor de scheefgegroeide huizenmarkt, het vervuilde milieu, de hoge kosten van goede voeding, de klimaatcrisis, sociale ongelijkheid en de overbelasting van zorgpersoneel.

Lees het rapport

onderszoekrapport-prinsjesdag.jpg

Waar zouden jongeren het overheidsgeld aan besteden?

Als jongeren mogen bepalen waaraan de overheid geld uitgeeft, dan zou het meeste budget besteed worden aan het zorgen dat zij later een betaalbare woning kunnen krijgen. Maar ook moet er meer geld naar gratis wifi en de strijd tegen armoede onder kinderen. Lees alle uitkomsten in ons persbericht.

Lees het artikel

Hoe ziet de jongerenmiljoenennota van 2021 eruit?

De afgelopen twee dagen zijn we met leerlingen van het Axia College (bovenbouw) en JINC in gesprek gegaan over Prinsjesdag en de Miljoenennota. Wat vinden jongeren eigenlijk belangrijk? Zij zijn tenslotte de toekomst! We hebben de leerlingen daarom uitgenodigd voor een workshop om de eerste jongerenmiljoenennota op te stellen. Afbeelding Jeroen van der Meyde

Lees de nota