Thuiswerkvergoeding

Vanaf 2022 wordt de thuiswerkvergoeding een gerichte vrijstelling. Werkgevers kunnen de medewerkers onbelast deze vergoeding geven voor het thuiswerken.

Sinds de coronacrisis werken veel mensen geheel of voor een deel thuis. Hierdoor maken zij extra kosten, zoals elektriciteit-, water- en gasverbruik, koffie en thee, wc-papier en afschrijving van bureaus en bureaustoelen. Veel werkgevers geven hiervoor een thuiswerkvergoeding gebaseerd op het door het NIBUD berekende bedrag van € 2,00 per dag.

In 2021 vormde deze vergoeding belast loon voor de werknemer, tenzij de werkgever de vergoeding had ondergebracht in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. De overheid heeft echter in 2022 besloten om de thuiswerkvergoeding te kenmerken als gerichte vrijstelling voor de loonbelasting. Dit betekent dat het een onbelaste vergoeding voor zowel de werkgever als werknemer is.

Er zijn wel voorwaarden gesteld aan het verstrekken van onbelaste reiskosten- en thuiswerkvergoedingen. Op dagen dat een medewerker op kantoor werkt, krijgt hij geen onbelaste thuiswerkvergoeding en omgekeerd geen reiskostenvergoeding.

De hoogte van de thuiswerkvergoeding als gerichte vrijstelling is nog niet bekend.

Wil je nog meer video's over Prinsjesdag 2021 zien?
Bekijk die eenvoudig via de overzichtspagina.

Video's bekijken