
Prinsjesdag 2023
Op de derde dinsdag van september vind je op deze pagina actuele updates naar aanleiding van de Miljoenennota en Rijksbegroting die worden gepresenteerd op Prinsjesdag. Weten wat Werkend Nederland hoopt op Prinsjesdag?
Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag en worden de Miljoenennota en Rijksbegroting bekendgemaakt. De Miljoenennota bevat de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar en geeft aan wat die plannen kosten.
De vraag is uiteraard welke gevolgen de val van het kabinet heeft voor het beleid. Want nu het kabinet demissionair is, zullen zij enkel nog lopende zaken afhandelen en omstreden of gevoelige onderwerpen overlaten aan het volgende kabinet. Echter zullen uitdagende thema’s ‘in de ijskast’ worden gezet en uiteindelijk weer opgepakt worden.
We hebben zojuist onze bruto / netto calculator bijgewerkt naar aanleiding van Prinsjesdag 2023.
Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag en worden de Miljoenennota en Rijksbegroting bekendgemaakt. De Miljoenennota bevat de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar en geeft aan wat die plannen kosten. Tijdens het webinar op woensdagmiddag 20 september brengen we je op de hoogte van de belangrijkste veranderingen en delen wij wat de impact is voor jou als HR-professional.
Hoe ziet de jongeren miljoenennota eruit? En waar moet het kabinet volgens jongeren in 2024 meer geld aan uitgeven? Voor veel jongeren is Prinsjesdag een dag die niet zoveel betekenis heeft. Over het algemeen is het voor hen een dag met hoedjes en de koning die iets voorleest op een troon. De miljoenennota heeft invloed op iedereen, dus is het belangrijk om ook als jongere hier wel wát over te weten.
De boodschappen zijn nog nooit zo duur geweest, de energierekening is elke maand nog torenhoog en de kinderopvang wordt ook niet goedkoper. Nederlanders zijn dan ook steeds vaker bezorgd over hun financiële situatie. In ons onderzoek geeft een derde van de werkenden (33%) aan zich momenteel zorgen te maken of zijn salaris volgend jaar wel toereikend zal zijn voor het levensonderhoud. Ook de HR-afdeling hoort steeds vaker verhalen over geldzorgen die spelen bij medewerkers. En daar maken zij zich weer zorgen over. Twee op de vijf HR-professionals (38%) vindt de hoeveelheid en de ernst van de geldzorgen bij medewerkers namelijk verontrustend.
Seizoenarbeiders, scholieren, studenten, uitzendkrachten en oproepkrachten: op de Nederlandse arbeidsmarkt wordt er veelvuldig gebruikgemaakt van tijdelijke dienstverbanden. Nederland staat dan ook in de top 5 van Europese landen met de meeste tijdelijke werknemers. Toch zijn flexwerkers steeds vaker op zoek naar zekerheid. De coronacrisis liet immers zien hoe kwetsbaar deze groep is. Flexwerkers leiden namelijk een onzeker bestaan: zo zijn ze niet verzekerd van een vast inkomen en dat is spannend in deze tijden. Uit ons onderzoek in aanloop naar Prinsjesdag 2023 blijkt dan ook dat een derde van de flexwerkers (33%) het spannend vindt om in de huidige economisch onzekere tijden als oproepkracht te werken.
Voor de helft van de Nederlandse organisaties die nu gebruikmaakt van oproepkrachten, is het nog onduidelijk hoe zij in de toekomst de uren voor basiscontracten voor hun flexwerkers gaan berekenen. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet in aanloop naar Prinsjesdag 2023.
Als eerste op de hoogte zijn van de gevolgen die Prinsjesdag heeft op het gebied van HR en wet- en regelgeving?
Schrijf je dan in voor ons webinar ‘De veranderingen en effecten van Prinsjesdag voor 2024’ op woensdag 20 september om 12.00 uur.