

Het pensioenstelsel in Nederland moet toekomstbestendiger worden voor alle generaties en daarom gaat dit op de korte termijn anders worden. Dit heeft impact voor vrijwel iedere Nederlander. De pensioenregelingen van werknemers en werkgevers veranderen rigoureus. Zo komen er nieuwe regels over de maandelijkse premie die een vast percentage van het loon gaan beslaan. Het aanvullend pensioen wordt flexibeler, transparanter en persoonlijker.
Als de wet van kracht is, krijgen vakbonden, werkgevers en pensioenuitvoerders 3,5 jaar de tijd om de pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Op zijn laatst moeten alle pensioenregelingen op 1 januari 2027, met een eventuele uitloop tot 1 januari 2028, aangepast zijn aan de nieuwe wetgeving. In dit seminar nemen diverse gastsprekers van Deloitte je mee door alle wijzigingen en vertellen je waar je als werkgever aan moet gaan voldoen. Daarnaast zijn er breakoutsessies van het APG en het PFZW.
Wat staat er op de planning op deze inspirerende dag?

De Wet toekomst pensioenen: wat betekent dit voor jouw organisatie?
Maurits van der Tas, Senior Consultant Benefits & Pension Advisory bij Deloitte
In een informatieve sessie kom je meer te weten over de Wet toekomst pensioenen. We leggen je graag meer uit over de nieuwe wetgeving waarin je eveneens de kans krijgt om meer kennis op te doen over de belangrijkste actiepunten die er voor je op korte termijn zijn. Daarnaast vertellen wij je graag hoe de nieuwe wetgeving van invloed zal zijn op de binnen jouw organisatie van toepassing zijnde pensioenregeling.
Lees meer over de sessie

De Wet toekomst pensioenen: wat wordt er vanuit juridisch perspectief van jouw organisatie verwacht?
Stella Evers, Legal Senior Manager Employment Benefits & Pensions bij Deloitte
In deze inspirerende sessie hoor je waar jouw organisatie rekening mee moet houden in relatie tot de implementatie van de Wet toekomst pensioenen, welke stakeholders betrokken zijn en welke valkuilen je daarbij tegen kunt komen. Het is een perfecte gelegenheid om je juridische kennis op dit gebied te vergroten en jouw organisatie verder voor te bereiden.
Stella Evers is een ervaren jurist binnen Deloitte en gespecialiseerd in het arbeids- en pensioenrecht en ondersteunt onder andere bij de harmonisatie/wijziging van arbeidsvoorwaarden waaronder pensioenregelingen.
Lees meer over de sessie

Hoe communiceer je deze complexe materie in de organisatie?
Lisanne van Weelden, Assistant professor Communicatie Universiteit Utrecht
Het nieuwe pensioensysteem brengt verschillende uitdagingen met zich mee, waaronder de vraag hoe werkgevers het beste kunnen communiceren over de pensioentransitie naar hun werknemers. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat werknemers begrijpen wat de verandering inhoudt en wat moeten ze daarvoor begrijpen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de verwachtingen over de hoogte van de pensioenuitkeringen overeenkomen met de werkelijkheid? En als dat niet het geval is, hoe kunnen we de werknemer aanmoedigen om naar zijn/haar pensioensituatie te kijken en keuzes te maken die tot verbetering leiden?
Dr. Lisanne van Weelden is assistant professor Communicatie aan de Universiteit Utrecht en is geïnteresseerd in vraagstukken op het snijvlak van communicatie, begrijpelijkheid en inclusiviteit. Ze onderzoekt hoe we (visuele) communicatie kunnen inzetten om mensen te helpen complexe informatie te begrijpen, zoals informatie over pensioenen.
Lees meer over de sessie

Breakoutsessie
Lillian van Eijk RM, Manager Marketing & Communicatie, Programma Pensioen van Straks APG
Beide breakout sessies richten zich op de volgende vragen:
- Hoe zit het met ons pensioen?
- Wanneer kunnen we communicatie verwachten?
Lees meer over de breakoutsessie

Breakoutsessie
Karin Bitter, Manager pensioenbeleid PFZW
Beide breakout sessies richten zich op de volgende vragen:
- Hoe zit het met ons pensioen?
- Wanneer kunnen we communicatie verwachten?
Lees meer over de breakoutsessie
Doelen van het seminar
Na afloop van dit seminar Nieuw Pensioenstelsel:
- Ben je op de hoogte van de wettelijke wijzigingen, wat het voor jouw organisatie betekent
- Door het bijwonen van de breakout sessies van APG of PFZW weet je of je zelf iets moet aanpassen binnen jouw organisatie
- Ben je in staat om deze vaak ingewikkelde materie te delen met jouw medewerkers
Wanneer en waar?
Wanneer?
Maandag 20 november 2023
Programma
09.00 - 09.30 Inloop
09.30 - 09.40 Opening door dagvoorzitter
09.40 - 11.00 De Wet toekomst pensioenen: wat betekent dit voor uw organisatie?
11.00 - 11.15 Pauze
11.15 - 12.30 De Wet toekomst pensioenen: wat wordt er vanuit juridisch perspectief van uw organisatie verwacht?
12.35 - 13.35 Lunch
13.35 - 14.50 Breakoutsessies
14.50 - 15.05 Pauze
15.05 - 16.05 Hoe communiceer je deze complexe materie in je organisatie?
16.05 - 16.15 Afsluiting door dagvoorzitter
Waar?
Leerhotel Het Klooster
Daam Fockemalaan 10
3818 KG Amersfoort
Praktische informatie
Vraag het ons!
We kunnen ons voorstellen dat je allerlei vragen hebt over het nieuwe pensioenstelsel en dat je het antwoord hierop tijdens het seminar wil horen. Mail dan uiterlijk 9 november je vragen naar Academy.raet@visma.com voorzien van je naam en telefoonnummer. Dit nummer wordt alleen gebruikt indien we meer informatie nodig hebben.
Datum & tijd
20 november 2023 van 09.30 - 16.15 uur
Doelgroep
Dit seminar is bedoeld voor directieleden, managers, hoofden HR, hoofden uitvoerende afdelingen, HR- en Payroll professionals.
Prijs
650 euro (ex btw)* inclusief lunch
* Knowledge House seminars kunnen niet verrekend worden met creditbundels.
PE Punten
Dit seminar wordt geaccrediteerd door het Nirpa en je kunt hiervoor 23 vaardigheids- en 30 kennispunten krijgen.
Aanmelden kan als volgt:
Aanmelden kan via de inschrijfpagina.
Inloggen op het leerportaal
Je kan je inschrijven voor dit seminar via de catalogus van het leerportaal van de Visma Raet Academy. Heb je nog geen account, dan kun je gratis een account aanmaken, waarna je je kunt inschrijven. Als je voor de eerste keer gaat inloggen, wordt er automatisch een Mijn Visma Raet-account aangemaakt. Het leerportaal kun je na activeren openen via de Mijn Academy-tegel binnen Mijn Visma Raet. Klik vervolgens op Catalogus, zoek naar Seminar Vitaliteit, open het seminar door te klikken op de tegel Seminar Vitaliteit en schrijf je in via de knop Inschrijven.