Wet & Regelgeving

Bekijk hier alle artikelen en whitepapers over verschillende thema's in het kader van Wet & Regelgeving.

Verlof tijdens vakantie

De vakantie komt eraan en zeker met Corona achter de rug kijken we hier enorm naar uit. Maar mag je ook op vakantie als je langdurig ziek bent en hoe zit het dan met je vakantiedagen? Joke van der Velpen, manager wet-en regelgeving Visma | Raet legt uit dat ook als je langdurig ziek bent, je op vakantie mag. Tot 2012 hoefde je dan geen vakantiedagen op te nemen maar bouwde je ook geen verlof op. Na 2012 bouwen langdurig zieken wel verlof op en moet dus ook vakantiedagen opnemen. 

Uitleg jaaropgaaf 2021

Onze collega Jeroen de Haas gaat met kennismanager wet-en regelgeving Fred Asbroek in gesprek over de jaaropgaaf. Waarom krijg je die eigenlijk en wat moet je daar verder mee? Fred legt uit dat je de jaaropgaaf nodig hebt voor je aangifte inkomstenbelasting. Ook voor een bijbaantje vraagt Jeroen? Ja zegt Fred, helaas laten veel jongeren die in het weekend of de vakanties wat bijverdienen de aangifte achterwege en lopen zo veel geld mis. Zonde!

Onbelaste reis- en thuiswerkvergoeding 2022

Met ingang van 1 januari 2022 is de oude wet- en regelgeving voor reiskostenvergoedingen weer van kracht. Werkgevers zullen, bij gebruik van vaste reiskostenvergoedingen, het reisgedrag van medewerkers opnieuw in kaart moeten brengen. De vaste reiskostenvergoeding, uitgaande van 214 werkdagen, dient voortaan te worden herrekend als de werknemer in de regel vier dagen, drie dagen, twee dagen onderscheidenlijk een dag per week naar een vaste plaats van werkzaamheden reist.

Hybride werken

Inmiddels zijn er 155 cao-akkoorden (1,8 miljoen werknemers) waarin sinds 2020 een of meerdere afspraken zijn gemaakt over hybride werken. Wanneer men hybride werkt, is het belangrijk dat de situatie thuis of onderweg ook in orde is. Men mag officieel volgens de Arbowet überhaupt niet thuiswerken als de situatie aldaar niet in orde is. Onderweg kan de situatie al goed worden geoptimaliseerd met de inzet van een thuiswerkset.

Blogs en whitepapers: Wet- en regelgeving

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.