
Code rood: medewerkers die vakantiedagen intrekken en loondoorbetaling bij verplichte quarantaine
Nu steeds meer landen code oranje of geel hebben, plannen medewerkers last minute vakanties. Maar wat als het land waar de medewerker naar toe gaat ineens toch als onveilig wordt beschouwd en hij of zij de vakantie wil intrekken? Kan dit zomaar? En wat als de medewerker tijdens of na zijn vakantie in quarantaine moet, is er dan sprake van loondoorbetaling of niet?
De hoofdregel is dat wanneer een medewerker vakantie aanvraagt en jij als werkgever dit goedkeurt volgens de wensen van de medewerker, dan blijft deze afspraak in principe gelden. Dit betekent dat een medewerker gedurende de geplande vakantie gewoon verlof opneemt, ook al gaat de vakantie niet door. Uiteraard is het mogelijk om vanuit goed werkgeverschap het gesprek met elkaar aan te gaan en schriftelijke afspraken te maken over het intrekken van de vakantiedagen.
Heeft het gebied vóór de vakantieperiode van de medewerker al een negatief reisadvies? Dan is het duidelijk dat de medewerker bij thuiskomst in thuisquarantaine moet. Besluit hij toch op vakantie te gaan? Dan kiest hij hier zelf voor en ben jij als werkgever niet verplicht om loon door te betalen als de medewerker niet tijdig op werk verschijnt of zijn werkzaamheden niet vanuit huis kan verrichten. Het niet kunnen werken komt dan voor risico van de werknemer. Indien de medewerker tijdens zijn thuisquarantaine het werk kan uitvoeren, dan heeft hij wel recht op loon tijdens de quarantaineperiode.
Een reisadvies kan veranderen als de medewerker al op vakantie is. In dit geval kan de medewerker niet weten dat hij bij thuiskomst in thuisquarantaine moet. Het niet kunnen werken komt dan niet voor risico van de medewerker. Dit betekent dat het loon (in de meeste gevallen) dan doorbetaald wordt. Overigens kunnen er contractuele afspraken gemaakt worden over het doorbetalen van loon tijdens een quarantaineperiode.
In een ander scenario, waarmee we nu veel te maken hebben, kan het al voor het vertrek van de medewerker duidelijk zijn dat het reisadvies mogelijk kan veranderen (van geel naar oranje of misschien wel rood). Van een medewerker mag je verwachten dat hij rekening houdt met de mogelijkheid dat een reisadvies en het daaraan gekoppelde advies m.b.t. quarantaine kan veranderen. Met uitzondering van het reizen naar een groen gebied betekent dit dat de quarantaineperiode na terugkomst uit het buitenland altijd voor risico komt van de medewerker. Dit heeft tot gevolg dat als de medewerker dan niet kan werken gedurende de quarantaineperiode na terugkeer uit het buitenland, hij geen recht heeft op loon.
Wil je meer weten over hoe werkend Nederland omgaat met vakantiedagen en vakantiegeld in tijden van corona? Download dan nu ons onderzoeksrapport ‘Het corona-effect;
komen medewerkers aan genoeg rust toe of raken zij opgebrand?’ inclusief praktische tips & tricks.