
Het 'Besluit noodmaatregelen coronacrisis' kent voor de loonheffingen een versoepeling van administratieve verplichtingen. De versoepeling ziet op verplichtingen die werkgevers, gezien de bijzondere omstandigheden, niet in redelijkheid geheel of gedeeltelijk kunnen nakomen.
Een (buitenlandse) werknemer is vanwege de coronamaatregelen in redelijkheid niet altijd in staat zijn burgerservicenummer (BSN) persoonlijk af te halen bij een gemeentelijk loket. Onder normale omstandigheden betekent de afwezigheid van een BSN toepassing van het anoniementarief. Dit is een voorbeeld van een administratieve verplichting die in redelijkheid niet kan worden nagekomen. In dit geval kan er een beroep worden gedaan op het Besluit en kan de toepassing van het anoniementarief achterwege blijven.
In het besluit staat als voorwaarde dat de werkgever het niet kunnen nakomen van de administratieve verplichtingen zo snel mogelijk herstelt. Dat betekent voor het BSN dat gebruik moet worden gemaakt van de mogelijkheid het BSN schriftelijk aan te vragen.
De werknemer kan schriftelijk een verzoek bij de Belastingdienst doen voor een BSN. Maar alleen voor situaties waarbij het in redelijkheid niet mogelijk is om in Nederland bij een gemeenteloket langs te komen. Dit is door de coronamaatregelen momenteel het geval.
De werknemer moet de volgende gegevens aanleveren:
De werknemer kan daarvoor gebruikmaken van het (voor een andere situatie gemaakte) formulier 'Verzoek burgerservicenummer voor toeslagpartner (buitenland)'
Indien achteraf mocht blijken dat het gewone tarief ten onrechte is toegepast, moet met terugwerkende kracht het anoniementarief worden toegepast.
Het niet hanteren van het anoniementarief (tabelcode 940) bij het ontbreken van een BSN leidt normaal gesproken tot een terugkoppelrapport aan de inhoudingsplichtige, met het verzoek om de fout te corrigeren. De Belastingdienst denkt nog na over een oplossing voor de komende terugkoppelingen.