De 10 geheimen van dienend leiderschap

Als iemand die in loondienst is wil overgaan tot de aanschaf van een eigen woning met een hypotheek, vraagt de hypotheekverstrekker om een werkgeversverklaring. Een model werkgeversverklaring is te downloaden op de site van de Nederlandse Hypotheek Garantie (NHG) Met deze verklaring bevestigt de werkgever dat de werknemer bij hem in dienst is tegen een bepaald, vermeld loon.

Omdat het verkrijgen van een werkgeversverklaring de nodige tijd vergt, heeft de NHG in samenwerking met een aantal hypotheekverstrekkers een hulpmiddel ontwikkeld dat op basis van een door UWV verstrekt verzekeringsbericht op eenvoudig wijze een correcte weergave geeft van het brutoloon.

Hoe werkt het?

  • De werknemer kan op de site van mijn UWV, met behulp van zijn DIGID code zijn verzekeringsbericht downloaden.
  • Hij geeft dit bericht samen met zijn laatst ontvangen loonstrook aan zijn adviseur of loonverstrekker.
  • De laatste loonstrook is nodig omdat daarop de ingehouden pensioenpremie staat vermeld.
  • Een simpele berekening van de tool telt het SV loon + pensioenpremie bij elkaar op en kom tot het gevraagde brutoloon op jaarbasis

Voordeel

Omdat de hypotheeknemer niet eerst een verzoek hoeft in te dienen bij zijn werkgever voor een werkgeversverklaring, maar direct de benodigde gegevens kan downloaden van de site van UWV, scheelt dat veel tijd.

Nadeel

Het nadeel is dat de inkomensbepaling niet te gebruiken is voor flexwerkers en werknemers die nog geen 3 maanden in dienst zijn. Voor deze groep werknemers dient men de gewone werkgeversverklaring te gebruiken.