Om de zorg voor hun kroost beter te combineren met werk, hebben werknemers met kinderen tot acht jaar recht op ouderschapsverlof. In principe nu nog onbetaald, maar cao’s kunnen afwijken en er zijn plannen om het in 2022 deels betaald te maken.
In deze whitepaper lees je alle ins & outs over het ouderschapsverlof. Van aanvraag tot de vraag of een werknemer zijn verzoek moet onderbouwen; van wat te doen bij ziekte tot wat te doen bij ontslag.
Het ouderschapsverlof
Waarschijnlijk klopt er regelmatig een werknemer aan met het verzoek om ouderschapsverlof op te nemen. De basisregels zijn je vast wel bekend, zoals de duur van het verlof en het rekensommetje dat daarbij hoort. Maar ken je ook het voordeel van ouderschapsverlof ten opzichte van het verminderen van de arbeidsduur en weet je ook of een werknemer zijn ouderschapsverlof kan intrekken als hij ziek wordt? In deze whitepaper vind je alle antwoorden.
Belangrijke weetjes over het ouderschapsverlof:
- een werknemer heeft recht op ouderschapsverlof voor zijn kind, adoptiekind, pleegkind, stiefkind en erkend kind;
- beide ouders hebben recht op het ouderschapsverlof;
- het ouderschapsverlof moet worden opgenomen voordat het kind acht jaar wordt. Op het moment dat het kind acht is, vervalt het resterende deel ouderschapsverlof;
- een werknemer heeft direct recht op ouderschapsverlof. Hij hoeft hiervoor dus niet meer minimaal een jaar in dienst te zijn, zoals voor 2015 het geval was.